aluminijska anoda

Cink ili aluminij anoda?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Što se ustavri dešava sa anodama koje štite vaš brod?

Većina metala nakon nekog vremena poćinje korodirati. Taj proces zove se korozija. Brzina kojom će metali korodirati ovisi o okruženju ukojem se nalaze pa tako na zraku sporo, u slatkoj vodi brže, a u slanoj vodi najbrže korodiraju. Kako bi spriječili koroziju koristimo anode koje kemijskim procesima čuvaju od utjecaja korozije i na taj način spriječavaju velike štete koje bi korozija proizvela. Zato se one zovu i žrtvene anode jer na sebe preuzimaju štetu.

Aluminijska anoda je bolja!
Električni potencijal aluminijske anode je manji u odnosu na cink anode pa je zapravo standard na manjim brodovima, Z pogonima, i izvanbrodskim motorima aluminijska anoda.
Trenutno se mogu u dućanima nabaviti obje vrste ali će kroz buduće vrijeme cink anode postupno biti uklonjene sa tržišta.
Alumijska anoda je tri puta trajnija, puno lakša od cinka, a što je jako važno jer ne zagađuje okolinu kao cink.

Pravila kod ugradnje:
Provjeriti da li je stara anoda potrošena kako bi se zamijenila za novu

Anode moraju biti u dobrom kontaktu sa objektom kojeg štite

Anode se nikada ne premazuju, mjesto ugradnje također mora bit bez boje i kamenca.

Magnezijske anode NIKAD se ne koriste u slanoj vodi nego isključivo u slatkoj jer bi se u slanoj odmah potrošilo, u samo par dana.Kada Vaše plovilo nakon sezone smjestimo na vez u našoj marini, netko od naših djelatnika izvršit će provjeru stanja anoda na vašem plovilu te dati preporuku za iznjenu.

Sve daljnje informacije i rezervacije na: marina@trimprojekt.hr